Alkotmányos ügyek

Központosítás helyett érdemi vitára van szükség az EU-ban

2023. 09. 15.

Európa válságban van, ezért is kulcsfontosságú, hogy az Európai Unión belüli intézményesített együttműködés jövőjéről érdemi vita folyjon – jelentette ki Trócsányi László, a Fidesz európai parlamenti képviselője az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleménye szerint. Trócsányi László arról tájékoztatott, hogy csütörtökön bemutatták az uniós szerződések módosítására irányuló javaslatokat az Európai Parlament alkotmányügyi bizottságában (AFCO).

Az EP-képviselő meggyőződésének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy az integráció jövőjéről és intézményi reformjáról nem lehet a valós vita elfojtásával, illetve az európai örökség és civilizációs vívmányok mellőzésével gondolkodni.

Közölte, hogy az EP alkotmányügyi bizottsága az alapszerződések felülvizsgálata, illetve az Európai Unió intézményi rendszerének átalakítása érdekében konvent összehívását javasolja.

A tervezet értelmében az uniós intézmények hatáskörét kiterjesztenék, a kétkamarás jogalkotási modell alapján az egyhangú döntéshozatalt megszüntetnék, a tagállami jogosítványokat pedig jelentősen csökkentenék.

„Ez az egyirányú központosítási javaslat öncélú, és éppen az Európa megerősítéséhez szükséges vitát fojtja el” – fogalmazott.

A fideszes politikus kijelentette, hogy az intézményesített együttműködésnek nincs alternatívája, de az Európai Uniónak kell igazolnia, melyek azok a területek, amelyekben képes tagállamai boldogulását támogatni. Európa nem az uniós központokban, hanem az európai népek változatos történelmében, lelkületében, vidékein és városaiban lelhető fel. Az Európa jövőjéről szóló vita is csak ebben a szellemben folytatható – mondta Trócsányi László.