Alkotmányos ügyek

A transznacionális listák javaslata súlyos beavatkozás a nemzeti szuverenitásba

2023. 06. 14.

Az Európai Parlament az EP választások reformjára vonatkozó javaslatról tartott vitát tegnap esti plenáris ülésén. Trócsányi László fideszes EP-képviselő rámutatott, hogy a vita valójában az Európai Parlament föderalista erőinek nyomásgyakorlása a tagállamokkal szemben.

Trócsányi László, a Fidesz EP képviselője hangsúlyozta, hogy „az úgynevezett transznacionális listák bevezetésének elképzelése egy olyan kísérlet a baloldali erők részéről, amelynek célja a tagállamok szerepének csökkentése, a tagállamok polgárainak jogainak kiüresítése, formálissá tétele. Valójában az Európai Egyesült Államok megteremtésére irányul, antidemokratikus és szembe megy az alapszerződésekkel.”

A képviselő szerint a javaslattal mélyülne a szakadék a választópolgárok és az európai politikusok között. „A transznacionális listák bevezetése azzal járna, hogy egy magyar választó akár olyan listára is kénytelen lenne szavazni, amelyen egyetlen magyar képviselő sem szerepelne. Fokozatosan, nyomásgyakorlással kényszerítenék a tagállamokat arra, hogy egyre inkább adják fel a nemzeti pártok jelöltállítási jogát” – emelte ki Trócsányi László.