Egyéb

Az Európai Uniónak helyben kell segítenie Libanont!

2023. 06. 13.

Az Európai Parlament a libanoni helyzetről vitázott keddi plenáris ülésén Strasbourgban. Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának elnöke felszólásában hangsúlyozta: a keresztény egyházak kiemelt szerepet vállalnak az állam által nem működtetett oktatási, szociális, egészségügyi rendszerek feladatainak ellátásában, ezért az Európai Bizottságnak közvetlen támogatást kell nyújtania számukra. Trócsányi László a Fidesz EP-képviselője kiemelte: „Fontosnak tartjuk, hogy a Libanonban lévő menekültek mielőbb haza tudjanak térni. Magyarország aktívan támogatja Libanon keresztény közösségét, s ezt a jövőben is feladatának tekinti”.

Gál Kinga felhívta a figyelmet: Libanon súlyos gazdasági és politikai válsága, az állam működésképtelenségének következményeként újabb migrációs hullámok indulhatnak Európába. Ez ellen a helyben segítés a megoldás, az Európai Uniónak pedig ebben aktív szerepet kell vállalnia. A képviselő hangsúlyozta: a helyi keresztény egyházak kiemelt szerepet vállalnak az állam által már nem működtetett oktatási, szociális, egészségügyi rendszerek fenntartásában, ezért az Európai Bizottságnak közvetlen támogatást kell nyújtania számukra. Gál Kinga kiemelte: Magyarország a Hungary Helps programon keresztül évek óta jelentősen támogatja e keresztény közösségek munkáját, amelynek köszönhetően számos vallási, oktatási, és kulturális intézmény jöhetett létre, újulhatott meg, hozzájárulva a szülőföldön való megmaradás elősegítéséhez és az elvándorlás megelőzéséhez.

„Európa stabilitása szorosan összefügg a Közel-Kelet országainak biztonságával. Libanon évtizedek óta belső és külső konfliktusokkal néz szembe, az ország instabilitása veszélyezteti a polgárainak mindennapi életét” – mondta Trócsányi László a vita kapcsán. Emlékeztetett: a libanoni politikai pártoknak a tavalyi parlamenti választások óta nem sikerül megállapodásra jutniuk az ország vezetéséről. A politikai és gazdasági nehézségeket közben jelentősen súlyosbítja a több mint egymillió befogadott menekült ellátásának a terhe. „Fontosnak tartjuk, hogy a Libanonban lévő menekültek mielőbb haza tudjanak térni. Magyarország aktívan támogatja Libanon keresztény közösségét, s ezt a jövőben is feladatának tekinti” – húzta alá az EP-képviselő, kijelentve: a közel-keleti keresztények történelmi gyökerekkel rendelkeznek, megmaradásuk a Közel-Kelet kulturális sokszínűségének alapját jelenti.