Az Unió legyen védelmezője a nemzeti kisebbségeknek!

2023. 04. 18.

Az Európai Parlament plenáris ülése kedden elfogadta az Európai Unió és az Európa Tanács közötti intézményi kapcsolatokról szóló jelentését. Trócsányi László, a Fidesz-EP képviselője szerint a két szervezetnek fontos szerepe van Európában. Sajnálatos azonban, hogy az Unió szerepvállalása az őshonos nemzeti kisebbségek védelme terén nem értékelhető, amelyet a Bizottság Minority Safepack kezdeményezésre adott cinikus válasza is bizonyít.

A képviselő kifejtette, hogy mindkét szervezet létrejötte a második világháborút követő időszakra vezethető vissza, így nem véletlen, hogy viszonyukat egyfajta partnerség jellemzi. Örvendetes, hogy a jelentés hangsúlyosan foglalkozik a nemzeti kisebbségek helyzetével, azonban sajnálatos, hogy az EU szerepvállalása ezen a téren nem értékelhető, holott az alapítószerződések a nemzeti kisebbségek védelmét az Unió feladatává is teszik.

„Az Európai Bizottság a Minority Safepack európai polgári kezdeményezésre egy cinikus, elutasító választ adott. Fontosnak tartjuk, hogy az Európai Unió bizonyítsa be, hogy a szerződések rendelkezéseit nem szelektív módon, kénye-kedve szerint értelmezi, hanem védelmezője tud lenni a nemzeti kisebbségek jogainak”- fogalmazott.

Trócsányi László megállapította: „Sajnálatos, hogy a szöveg felszólítja a Tanácsot az isztambuli egyezmény jóváhagyására, melyhez még több tagállam nem csatlakozott. Nem helyes, hogy az Unió ilyen módon próbál nyomást gyakorolni a tagállamokra, az egyezmény ratifikációjáról való döntés ugyanis nemzeti hatáskörbe tartozik, így a jelentés ebben a formában nem támogatható”.