Elutasítjuk a tagállamokkal szembeni európai parlamenti zsarolást!

2023. 06. 15.

Az Európai Parlament plenáris ülése csütörtökön javaslatot tett a következő parlamenti ciklusban az egyes tagállamokat megillető európai parlamenti képviselői helyek számára. A tervezetbe azonban – a Tanáccsal szembeni nyomásgyakorlás céljából – az Európai Parlament baloldali többsége belekényszerítette a transznacionális listák felállítására vonatkozó javaslatát.

Minden európai parlamenti ciklus során az Európai Parlament köteles a Szerződések alapján javaslatot tenni a tagállamok részére a következő európai parlamenti mandátum során az egyes tagállamokat megillető képviselő helyek számára. Az Európai Parlament föderációpárti többsége azonban – az eljárást az alapítószerződésekbe foglalt uniós jogi céljától eltérítve – az egyes tagállamoknak járó mandátumokkal kívánja zsarolni a Tanácsot a transznacionális listák bevezetésére.

A mandátumelosztás kérdéséhez nem kapcsolódó javaslat célja nyomásgyakorlás a tagállamok ellen, hiszen az Európai Unió Tanácsa több mint egy éve nem vette napirendre az Európai Parlament transznacionális listákat bevezetni kívánó javaslatát.

Trócsányi László, a Fidesz EP képviselője kifejtette, hogy a transznacionális listát a tagállamok többsége nem támogatja, ráadásul a föderális Európa hívei a képviselői helyekkel való zsarolással ismét szereptévesztésben vannak.  „Az európai pártlisták nem tennék demokratikusabbá az Európai Parlament működését, nem hoznák azt közelebb a polgárokhoz, épp ellenkezőleg, a központilag összeállított listákkal a kisebb tagállamok és a nemzeti pártok veszítenének az európai ügyekre való befolyásukból” – fogalmazott a képviselő.

A javaslatot ebben a formában, a transznacionális listára való nagyszámú hivatkozásra tekintettel a Fidesz képviselői nem támogatják.