Alkotmányos ügyek

Az EP ne használja ideológiai fegyverként az emberi jogokat!

2023. 01. 18.

Az Európai Parlament szerdán elfogadta az emberi jogok és a demokrácia világbeli helyzetéről szóló 2022-es jelentését. A téma keddi plenáris vitáján Trócsányi László rámutatott: óvakodni kell az emberi jogok homogenizálásától és ideológiai fegyverként történő alkalmazásától.

A Fidesz EP- képviselője kiemelte, hogy az emberi jogok védelme az elmúlt 75 év során nemzetközi üggyé vált, a nemzeti és nemzetközi politikát és jogalkotást egyaránt áthatja. Az emberi jogok fogalma a jelenkori „lingua franca”, ami meghatározza a közjóról, az igazságosságról, a szabadság határairól és az egymás iránt viselt felelősségről szóló, szinte valamennyi közéleti vitát. „E témáról egy általános jelentést elfogadni rendkívül nagy körültekintést és felelősséget feltételez”- tette hozzá, kijelentve: a jelentéssel szemben az emberi jogok nem általában léteznek, hanem mindig egy adott közösség kultúrájában.

„Mást gondolnak a földkerekség egyes részein az egyén és a közösség viszonyáról, a nemi szerepekről, a házasság és a család fogalmáról, a véleménynyilvánítás és más alapjogok funkcióiról, korlátairól és határairól” – húzta alá. „Óvakodni kell attól, hogy amikor az emberi jogok egyetemességéről beszélünk, akkor az ne az ideológiai preferenciák terjesztésének eszköze legyen. Ami pedig megdöbbentő, hogy a jelentésben a szubszidiaritás szó egyetlen egyszer sem szerepel” – fogalmazott Trócsányi László.

https://pestisracok.hu/trocsanyi-felszolitotta-az-europai-parlamentet-hogy-ne-hasznalja-ideologiai-fegyverkent-az-emberi-jogokat/