Alkotmányos ügyek

Európa jövőjéről csak a civilizációs örökség figyelembe vételével lehet gondolkodni

2022. 11. 08.

Európa és az Európai Unió jövőjéről csak a civilizációs örökség figyelembe vételével gondolkodni, ezen belül hangsúlyozni kell az alkotmányos alapok jelentőségét – jelentette ki Trócsányi László, a Fidesz uniós parlamenti képviselője és a Károli Gáspár Református Egyetem rektora az MTI-nek adott nyilatkozatában.

A képviselő az Aranybulla kiadásának 800. évfordulója alkalmából szervezett brüsszeli nemzetközi konferencia keretében nyilatkozott az MTI-nek. A Nemzeti alkotmányos örökség és európai integráció elnevezésű rendezvényt a Polgári Magyarországért Alapítvány brüsszeli irodája, a görögországi székhelyű Európai Közjogi Szervezet és a Károli Gáspár Református Egyetem szervezte. A politikusok és akadémikus részvételével szervezett konferencia célja az volt, hogy feltárja az alkotmányos hagyományok jelentőségét az európai integrációban, a nemzeti alkotmányok szerepét az európai együttműködésben valamint az európai értékrend kialakításában.

Trócsányi László nyilatkozatában kiemelte: az Európa jövőjéről szóló, csaknem egy évig tartó konferenciasorozat keretében nem esett szó Európa civilizációs örökségéről, pedig ez különösen fontos lett volna abból a szempontból is, hogy az EU-nak komoly elképzelései vannak az uniós szerződések módosításáról. Mint mondta, minden európai ország rendelkezik hasonló jelentőségű történelmi okirattal, mint a 1222-ben kiadott Aranybulla, amely a magyar Alaptörvény szerves részét képezi.

„Az Európai Uniót tagállamok alkotják, a legitimációja a tagállamoktól származik, ezért fontos rámutatni a nemzeti alkotmányok szerepére és az azokban rejlő civilizációs örökségre” – hívta fel a figyelmet.

Véleménye szerint az Aranybulla jelentősége abban rejlik, hogy tisztázta az alapjogokat, hangsúlyozta a bíróságok fontosságát, és lehetővé tette a fellépést a zsarnoki uralom ellen.

Kifejezte a magyar államiság lényegét, a magyarság számára fontos üzeneteket fogalmazott meg. Ezek az üzenetek a mai napig élnek. Európát sok nép alkotja, mindegyik rendelkezik alkotmánnyal, amelyek alapértékeket foglalnak magukba, ezeket nem lehet figyelmen kívül hagyni” – hangsúlyozta Trócsányi László.

Gál Kinga, a Fidesz uniós parlamenti képviselője a konferenciát megnyitó beszédében hangsúlyozta: a 2011-ben elfogadott új Alaptörvény újra élő kapcsolatot teremtett az alkotmány és a magyar alkotmányos hagyományok között, melynek sarokköve az Aranybulla. „Ahhoz, hogy közösen szembe tudjunk nézni a jelenlegi kihívásokkal, az unióban meg kell teremteni a kapcsolatot a nemzeti alkotmányok és az Európai Unió alapszerződései között” – hívta fel a figyelmet.

https://hirado.hu/belfold/cikk/2022/11/08/trocsanyi-europa-jovojerol-csak-a-civilizacios-orokseg-figyelembe-vetelevel-lehet-gondolkodni