Alkotmányos ügyek

Meg kell védeni a demokratikus kultúrát és a politikai pluralizmust!

2021. 11. 11.

Trócsányi László sajtóközleménye

Az Európai Parlament elfogadta az európai politikai pártok és az európai politikai alapítványok jogállásáról és finanszírozásáról szóló 2021. évi jelentést. Trócsányi László, a Fidesz EP-képviselője aggályosnak tartja, hogy a jelentés alapján a „politikai pártok felett egy hatóság olyan jogosítványokkal rendelkezik, amely az európai szinten szerepet játszó tagállami pártok felett gyámsági feladatokat lát el.”

A jelentés megerősíti az Európai Politikai Pártok és Európai Politikai Alapítványok Hatóságát, amely bizonytalan tartalmú és eljárási rendű ideológiai értékkontrollt kíván gyakorolni az európai politikai pártok és tagpártjaik felett. A jelentés emellett előrevetíti a transznacionális választási rendszer bevezetését is.

Trócsányi László ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: a politikai pártok a demokratikus kultúrák szerves részét képezik. Ahogy a Charta is előírja, a politikai pluralizmus megőrzése érdekében a pártoknak a programjuk és politikai identitásuk kialakítása terén széleskörű szabadságot kell biztosítani. A demokrácia az emberek, nem pedig ideológiák képviseletét kell, hogy jelentse. Ezért nem egyeztethetők össze a demokratikus kultúra és a szubszidiaritás elvével azon javaslatok, amelyek az európai politikai párttérkép felülről lefele történő meghatározását célozzák. Ezek javaslatok „nem képesek orvosolni a demokratikus deficitiet, miközben Európát legnagyobb erőforrásától, a sokszínűségétől fosztják meg” – tette hozzá Trócsányi László.

Brüsszel, 2021. november 11.