Európa jövője – irányított képviseleti demokrácia?

Trócsányi László sajtóközleménye

Trócsányi László fideszes EP-képviselő az Alkotmányügyi Bizottság (AFCO) eheti, európai választási reformról szóló vitája kapcsán rámutatott, hogy a transznacionális lista nem alkalmas az Európai Parlament működésének demokratikusabbá tételére, pusztán a kisebb tagállamok befolyását csökkenti az európai politikában.

Az Európai Parlament Alkotmányügyi Bizottságának (AFCO) eheti ülésén vita folyt arról, hogy 2024-től milyen szabályok alapján válasszák az európai parlamenti képviselőket. A föderalista nézetet valló képviselők és a hozzájuk kapcsolódó szakértők szeretnék a jelenlegi választási rendszert oly módon átalakítani, hogy a képviselők egy részét ún. transznacionális listáról kelljen megválasztani. Céljuk egy nemzetek felett álló, transznacionális európai demokrácia megteremtése centralizált európai politikai pártok részvételével.  Terveik szerint kezdetben az EP-nek csak kisebb részét választanák meg ily módon, később ez az arány folyamatosan nőne. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egy magyar választó majd olyan listára is szavazna, amelyen esetleg egyetlen magyar képviselő sem lenne. Jelenleg arról még nincs egyetértés, hogy az ilyen transznacionális listákat az európai politikai pártok milyen szempontok szerint állítanák össze.   

A javaslat célja világos. A jelenlegi szabályok a nemzeti pártok részére biztosítja a jelölt állítást. A megválasztott képviselők nemzeti delegációk részei. Amennyiben a transznacionális lista bevezetésre kerülne, a nemzeti pártok veszítenének jogosítványaikból, a választók pedig még távolabb kerülnének a megválasztott képviselőktől. Egyes, a javaslattal szemben kritikus európai parlamenti képviselők hangsúlyozzák, hogy ez a demokráciát nem erősítené, továbbá csökkentené a kisebb tagállamok befolyását az európai politikai döntésekre.

„Nehezen tudom elképzelni, hogy a magyar választókat nagyobb választói aktivitásra késztetné, ha egy olyan listára kellene szavazniuk, amelyen számukra ismeretlen nevek szerepelnek, vagyis a választópolgár és a képviselője között megszűnne a kapcsolat. Kötve hiszem, hogy a transznacionális lista az Európai Parlament működését demokratikusabbá tenné, arra viszont alkalmas lenne, hogy a nemzeti pártok szerepvállalását csökkentse. Az Alkotmányügyi Bizottság néhány hangadója kiemelt jelentőséget tulajdonít a transznacionális lista bevezetésének, így mindent meg kell tennünk azért, hogy az Európa jövőjéről szóló vita kapcsán ezt a „választójogi reformot” sikerüljön süllyesztőbe tenni” – emelte ki Trócsányi László.

Brüsszel, 2021. április 15.