Európa egysége és sokszínűsége – Beszélgetés az Európa jövőjéről szóló konferencia kapcsán

Trócsányi László, a Fidesz európai parlamenti képviselője vasárnap a lengyelországi Schuman Gondolat Intézete digitális konferenciáján vett részt. A közel egy hónapos, több panelből álló lengyel konferencia fővédnöke Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök. Trócsányi László panelbeszélgetésben értékelte az Európa jövőjéről szóló konferenciát, az Európai Unió reformjával kapcsolatos rendezvénysorozat közeljövőben várható megindulását.

“Az európai intézményi egyensúly megbomlott, az egyre szorosabb egységre hivatkozással   a föderális eszmék által irányított Európa kialakítására tett irányzatok dominálnak jelenleg az Európai Parlamentben. Nem szabad megfeledkeznünk, hogy a tagállamok hozták létre az Európai Uniót, ők a Szerződések urai.  Fontos, hogy a nemzeti parlamentek ne csak statisztái, hanem alakítói legyenek az integrációnak, ezért az Európa jövőjéről szóló vitába a nemzeti parlamenteket is be kell vonni” – hangsúlyozta Trócsányi László.

A képviselő megjegyezte, hogy a 2010-es évtized a válságok évtizede volt. Az Európai Unió ma nincs jó állapotban, bizalmi válság van a gazdasági válság, migrációs válság, jogállamisági viták és a koronavírus-járvány mellett. “Az új évtizednek a sikerek évtizedének kell lennie, de ehhez nem szabad elfelejtenünk, hogy az Európai Unió van a tagállamokért és nem a tagállamok az Európai Unióért” – állapította meg.

A német Szövetségi Alkotmánybíróság május 5-i döntése kapcsán felvázolta, hogy az földrengésként rázta meg az európai politikai közéletet. Egyértelmű jele annak, hogy a nemzeti alkotmánybíróságok nemzetállamaik alkotmányos identitásának védelmére sietnek, ezért a jelenlegi helyzetben meg kell keresni a módját annak, hogy az uniós jogrend és a nemzeti jogrendszerek békében éljenek egymással. Fontos, hogy az európai intézmények tartsák tiszteletben az Európai Unióról szóló szerződés 4 cikk (2) bekezdését, mely a tagállamok nemzeti identitásának védelméről szól.

“Magyar vagyok és európai, számomra az európai integráció fontos, de ugyanennyire fontos az is, hogy egyenlő pozícióban tekintsenek ránk, mellérendelt szereplőként és nem alárendeltként. Erre jó példa a Visegrádi Együttműködés, amely sikertörténet. Ahogyan Magyarország Miniszterelnöke, Orbán Viktor megfogalmazta: “Harminc évvel ezelőtt azt gondoltuk, hogy Európa lesz a jövőnk. Most azt gondoljuk, hogy mi vagyunk Európa jövője” – jelentette ki Trócsányi László.

Brüsszel, 2020. június 8.