Európai híradó: Tényanyagok nélkül politikai vádaskodás folyik

Még mindig nem unják! Az Európai Parlamentben ismét a magyar és a lengyel jogállamiság helyzete volt a téma. Általánosságokból sokat, konkrétumokból azonban szinte semmit nem hallhatott az a kevés képviselő, aki kíváncsi volt a vitára. Másnap határozatot is elfogadtak, szégyenpadra ültetve a két országot. Igaz ez senkit semmire sem kötelez, a cirkusz tehát folytatódhat.
Idén első alkalommal ült össze az Európai Parlament Strasbourgban, de már most is a magyar és lengyel jogállamiság helyzete volt a téma.

Az Európai Parlament 2018-ban döntött úgy, hogy Magyarország ellen a legszigorúbb büntetést, vagyis a hetes cikkely szerinti eljárást kell alkalmazni. A dokumentum szerzőjét, Judith Sargentini holland zöldpárti politikust állva tapsolták támogatói, de volt, aki megsimogatta, más megpuszilta.


„Mi a véleménye arról a vitáról, ami a magyar jogállamiság helyzetéről zajlott a plenáris teremben?”
– kérdezte Zöldhegyi Katalin Trócsányi Lászlót, a Fidesz európai parlamenti képviselőjét.
„A helyzet az, hogy egy belpolitikai, tartalmi vita emelkedett a parlamentnek a színterére. Ez nem szolgálja Európa egységét és azt gondolom, hogy sokkal inkább a szakadékokat tudja erősíteni. Minden országnak van belpolitikai vitája. Ez természetes, ez az életnek a rendje. Én azt gondolom, hogy a belpolitikai vitáknak a helye az az adott országban van, és az Európai Parlamentnek nem ez lenne a feladata. Az Európai Parlament túlterjeszkedik a hatáskörén akkor is, amikor belpolitikai kérdéseket olyan izgalommal tárgyal – most hozzá kell tenni, csak néhányan voltak a teremben, de egy túlfűtött légkört akartak bizonyítani és mindenfajta tényanyagok nélkül politikai vádaskodás folyik.”
– felelte Trócsányi László.