Interjúk

Európai híradó: Történelmi hibák és gáncsok

2019. 10. 25.

Méltánytalan és gyáva eljárás áldozatának tekinti magát Trócsányi László. A szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős biztosjelöltet – magyar ellenzéki útmutatás alapján – a jogi bizottság gáncsolta el abban, hogy a szakbizottság elé léphessen. Trócsányi László az eset óta elsőként a Hír Televíziónak beszélt a vele történtekről. Exkluzív interjúnkban arról is kérdeztük őt, miért teremtett veszélyes helyzetet az Unió azzal, hogy elhalasztotta a csatlakozási tárgyalások megkezdését Albániával és Észak-Macedóniával, saját ígéretét megszegve ezzel.

“El lehetett volna kezdeni és egy nagyon jó üzenetet leadni, amikor a Brexitről beszélünk. Hogy amikor valaki kiválik, mások kopognak az ajtón és be akarnak jönni.”

– magyarázta Trócsányi László azt a francia és holland vétót, amelynek következményeként Albánia és Észak-Macedónia csatlakozási tárgyalásait elhalasztották. 

“Nagyon sokan azt az álláspontot képviselik, hogy történelmi hiba volt. Miért? Mert nagyon sok fájdalmas reformot hajtanak végre ezekben az országokban. És azt fogják mondani, miért hajtunk végre mindenféle fájdalmas reformot, hogyha a másik fél nem tartja be a szavát?”

– jegyezte meg az Európai parlamenti képviselő a francia cselekedetek kapcsán.

“Nagy a verseny a Nyugat-Balkánért. Nem csak az Európai Unió kíván jelen lenni a Nyugat-Balkán országaiban, hanem ott van Oroszország, ott van Kína, ott van az Egyesült Államok. És azt látni kell, hogy az Európai Unió mindig lépéshátrányba kerül a saját hitelességét illetően, hogy ha nem szavatartó és nem folytatja azt a munkát, amit elkezdett ezekkel az országokkal.”

– fogalmazta meg a Szerbiával és Montenegróval is kapcsolatos történések okán Trócsányi László.