A novemberi európai tanácsülésen napirendre kell venni Európa legkiszolgáltatottabb közösségeinek helyzetét

Tegnap esti napirend előtti felszólalásában Járóka Lívia fideszes EP-képviselő üdvözölte, hogy októberi ülésén az Európai Tanács elkötelezettséget tanúsított a foglalkoztatás-bővítés és a társadalmi befogadás mellett. Reményét fejezte ki továbbá, hogy a következő többéves pénzügyi keret véglegesítésére összehívandó novemberi csúcstalálkozó megerősíti majd a leghátrányosabb helyzetű közösségek integrációját célzó javaslatokat.

Járóka Lívia, az európai romastratégia európai parlamenti jelentéstevője napirend előtti felszólalásában üdvözölte az október 18-19-i európai tanácsülés következtetéseit, melyek megerősítették, hogy a foglalkoztatás bővítése és a társadalmi befogadás továbbra is az Unió egyik legfontosabb prioritása. Felszólították továbbá a tagállamokat, hogy kezeljék a gazdasági válság társadalmi következményeit, illetve lépjenek fel a nyomor és társadalmi kirekesztés ellen. A néppárti politikus emlékeztetett, hogy a világgazdaság megtorpanása és az Európai Uniót fojtogató adósságválság felgyorsította azokat a káros folyamatokat, amelyek következtében egyre kevesebb ember él méltó életszínvonalon és egyre többeknek okoz komoly gondot a mindennapi megélhetés.

Járóka Lívia szerint a következő többéves pénzügyi keret véglegesítésére összehívandó novemberi csúcstalálkozó döntő jelentőségű lesz a legszegényebb európai polgárok reménytelen helyzetének javítása tekintetében. "Mind a Bizottság, mind a Parlament számos előremutató javaslatot tett a hátrányos helyzetű közösségek integrációja érdekében. Őszintén remélem, hogy a tizennégy európai néppárti kormány egyöntetűen támogatja majd ezeket az indítványokat, képessé téve a közös regionális politikát, hogy segítsen Európa legszegényebb és leginkább rászoruló harminc millió polgárán" – zárta felszólalását az EP-képviselő.